Situated in Kensington, California, this stunning single loved ones residence was remodeled in 2016 by ODS Architecture.









pixiedecor

Description by ODS Architecture

An existing Ranch-style residence in Kensington was remodeled in two phases and the result is a lovely update with wonderful views of the San Francisco Bay. The initial phase opened the ceilings up to the vaulted shape exposing the major roof framing to expand the interior volume, and the kitchen was also remodeled. The second phase was the remainder of the home such as adding a new entry pop-up and front yard landscaping with concrete stairs and driveway, placing new glass railings on the current deck and converting the household area into a new master bedroom suite which essential excavation into the hill to carve out space for a master bath and stroll-in closet. In this phase the upper floor was also redone with new gas fireplace and stairs with glass railings down to the reduced level.

The house sits in a special cul-de-sac small community of residences on leading of Eagle Hill. Accessed by a modest alley, it has spectacular views of the Bay and is very secluded and quiet. Our customers bought a house here after moving back to California from New York and settled down with their two young children.

We started our perform at the second phase developing off of what was done in the initial phase, designing to preserve the kitchen and use the open vaulted ceiling even though remodeling the complete upper floor which incorporated adding a new loved ones room and guest bedroom with full bath and moving the master bedroom downstairs. A new entry was created that helped to incorporate access from the garage into the property, and this led to redesigned stairs with glass rails going to the decrease level. The old wood-burning fireplace was removed and the middle of the home was opened up with new gas fireplace, cabinets and a skylight.
Downstairs the new master bedroom replaced the old household space and by excavating into the hillside a lot more space was created for a huge master bath with vessel tub. A cozy private deck was designed off the master bedroom for a quiet relaxing evening dip. Improving the curb appeal was another higher priority and the front yard garden received a cool new concrete driveway and matching cascade of measures top to a curving white retaining wall framing the front lawn. New Cedar siding accents on the garage door and front façade compliment the silver aluminum Fleetwood windows and doors.

The new design operate was aimed at not overwhelming the original home but enhancing its very good components and establishing a complimentary aesthetic within the confines of the original space. A lot of function was carried out that is not apparent, such as keeping the existing deck structure and outline and removing every thing unnecessary and adding new glass guardrails to capture the view. By digging out under and behind the home space was captured and added without having the threat of blocking any neighbor’s views which was essential in order to get swift neighborhood approval. This project is a great example of functioning within a residence owner’s budget and requirements respecting the fundamental architecture of the structure and producing one thing complimentary to the neighborhood.

Photography courtesy of ODS Architecture

Go to ODS Architecture