A pair of interlocking volumes clad in pale brick and fronted by big, frameless windows extend the rear of this Victorian residence in west London, which has been overhauled by McLaren Excell.

Kew Road by McLaren Excell

Neighborhood studio McLaren Excell was tasked with renovating the property and a former stable yard in the Richmond region of London to generate a property with a a lot more open and connected interior.

To achieve the space essential by the owners of Kew House, the architects proposed an extension comprising a pair of chamfered forms with pitched roofs that intersect to produce a complex collision of planes.

Kew Road by McLaren Excell

“The simplicity of the exterior belies the complexity of concealed structures, interlocking pitched roofs and wedge-shaped walls, all neatly resolved so as not to compromise the purity of kind,” stated the studio.

pixiedecor

The exterior therapy of the extension is intended to offer you a contrast to the painted rear facade of the Victorian home, and to lend the new volumes a sense of mass and robustness.

Kew Road by McLaren Excell

The pale-brick walls are treated with a lime mortar that has been roughly brushed across the surfaces to additional lighten them.

Angled concrete plinths give a strong base for the brick volumes, which feature slanted window and door reveals that accentuate the depth of the walls.

Kew Road by McLaren Excell

Internally, the two volumes kind a seamless space featuring several openings that are positioned to frame certain views of the garden and a magnolia tree at its centre.

The compound types of the intersecting roofs are reflected in a ceiling landscape featuring sharp lines and shadows that are enhanced by the inclusion of a large skylight.

Kew Road by McLaren Excell

The ground floor is entirely opened up and characteristics a concrete floor that unifies the old and new spaces, flowing via from a reception at the front of the home to the kitchen and dining area in the extension.

Concrete was also used to construct a central core containing the stairs, a washroom, storage and kitchen units, as effectively as a monolithic kitchen island and surfaces in the bathroom upstairs.

Kew Road by McLaren Excell

The dark, patinated concrete contrasts with in depth wall panelling and joinery in oak that introduces a softer, organic tone and finish to the interior.

The wall panelling conceals storage and incorporates bench seating, such as in the deep window sills. Fluted detailing offers a decorative relief that helps to break up the surfaces.

Kew Road by McLaren Excell

The joinery extends into the older part of the home, where wooden shutters that wrap about in front of the reception room’s windows offer a contemporary counterpoint to the conventional cornicing.

A strong oak staircase illuminated by a skylight ascends to two upper floors containing bedrooms and bathrooms that feature the identical combination of wood, dark surfaces and white ceilings.

Kew Road by McLaren Excell

McLaren Excell’s previous residential perform in London consists of a weathered steel and concrete extension to a Victorian property and a home in a converted office featuring smoked-oak furnishings and marble bathrooms.

Shepherd's Bush Home by McLaren.Excell

McLaren Excell adds a weathered-steel and concrete extension to a London home