This inspiring single-storey residence located in Austin, Texas, was made in 2016 by Clark Richardson Architects.

pixiedecor









Description by Clark Richardson Architects

We very first met Kathy in standard Hyde Park style in a opportunity encounter on the street in front of yet another house we had made in the neighborhood. Kathy and Randy are each native Texans with deep roots in the state. Developing up in Kerrville and Dallas respectively, they bought their home in North Hyde Park in 1986 just one year right after they had been married. Each graduates of UT Austin, they loved the Hyde Park neighborhood for its scale, walkability and over time their neighbors. So when the two approached Clark Richardson Architects to style a new residence on their current lot, their general goal was truly to ‘stay put’ amongst the men and women and the streets that they had grown to adore in their life in the neighborhood. They decided to create a new residence on their lot to meet the existing wants of their family members. Kathy, who had grown up in a exclusive Jack Stehling created property in Kerrville, also knew that they wanted their home to be each of the neighborhood each with a twist of contemporary aesthetics.

Clark Richardson Architects took a staged strategy to the style by supplying a front living space volume that was a single story and gabled and a setback rear two story bedroom volume. The two have been connected by a covered screen porch and the secondary spaces of the house like the pantry, laundry and powder area. From the street, in true Hyde Park style, a long porch greets the neighborhood punctuated by much more modern vertical windows which penetrate the painted brick portion of the facade up into the vaulted space of the front living area as dormers. The Dowdy’s have been interested in making use of timeless materials and colour schemes that have been located all through the neighborhood context. Clark Richardson deployed 3 materials in the exterior cladding, painted lap siding, brick and vertical all clear cedar tongue and groove.

Guests method the front porch and are guided to a recessed cedar clad entry and vestibule prior to getting into the principal space. After inside the space unfolds into an open floor plan arrangement with the living and dining opening to an interior screen porch and linear lap pool which runs the length of the south side of the residence. The two story portion of the residence consists of the master suite on the ground floor and above it two bedrooms and a hidden deck tucked behind the living space volume. A majestic heritage Pecan tree sets the tone for the rear yard supplying each shade and visual interest from the bedrooms.

Photography by Piston Style, Paul Finkel

Pay a visit to Clark Richardson Architects