Situated in Natal, Brazil, this minimalist single family members property was developed in 2016 by Arquitetos Associados.










pixiedecor

Description by Arquitetos Associados

The style of this residence was guided by the initial need of privacy and the consideration of the website circumstances, closed to the outdoors, but open to a large three-story internal void. The objective was to bring a spatial richness with the varying ceiling heights, big air volumes, and consequently an improved ambient comfort.

The produced volume explores to full extent the parameters that regulate construction in the gated community: a minimum five meters setback at the front, 4 meters at the back, two meters on the sides, and a maximum of 7.5 meters high from 1.25 meter from the level of the initial floor. [as long as it is at a maximum height of 1.25m from the natural terrain].

3 floors have been designed. On the decrease level (half-buried), there are the garage and studios on the first floor (semi-elevated), the social and living areas and above (elevated), the intimate regions.

In the deliberate search for higher spatial variety and better accommodation of the program to the volume, the a number of levels were drawn with greater diversity alternatively of just sitting on leading of each and every other. The other levels rise over the void. On the elevated initial floor, two slabs extend on the building’s transversal axis, from a lateral façade to the other, connected by a bridge. The slab that sits towards the street shelters the living room and Tv/house theater. In the slab at the back, integrated with the backyard, there are the dining area, kitchen, and laundry. On the second floor, the slabs extend on the longitudinal axis from the front all the way to the back, connected by a transversal bridge and sheltering bedrooms and bathrooms.

The construction will have the excatavation of the terrain and the developing of a retaining wall as a initial step, generating the space needed for the future occupation. The volume of the house rises more than this void, with columns and slabs in reinforced concrete and metallic roofing more than an also metal structure. Lastly, the walls and the external enclosures in glass and bricks are agregated to this frame, defining the final aspect of the house. Openings are designed in the façade by way of various orientation of the bricks, enabling light and enhancing ventilation in the internal spaces. In the highest element of the house, there are windows by the floor and a band of permanent ventilation that create the Venturi impact and let greater thermal comfort.

Photography courtesy of Arquitetos Associados

Pay a visit to Arquitetos Associados